Mas La Fargassa (Frankrijk-Pyreneeën)

Mas La Fargassa is een in het oosten van de Pyreneen, op 600 meter hoogte gelegen, voormalige smederij waar ooit het uit de Canigou aangevoerde ijzererts werd gesmolten. Toen er een eind kwam aan de smederijaktiviteiten, is Fargassa nog een tijd een levendige boerderij geweest. Waarvanuit alle terassen stammen.

Toen er een eind kwam aan de boerderijactiviteiten, werd het huis verlaten en raakte in verval.  De afgelopen dertig  jaar werd het huis geheel door Nederlanders gerestaureerd en uitgebreid met een camping, met gîtes en met yurts waar je voor korte of langere tijd het gehele jaar door kunt verblijven. Elk van die plekken is schitterend gelegen; men heeft werkelijk de kansen die het terrein biedt voor een ongestoord verblijf op een unieke manier weten te benutten!

Het terrein van “La Fargassa”, 60 ha bergbos, ligt op de hellingen van een nauw dal waardoorheen zich een bergbeek worstelt: een spektakel van een kilometer lang van klaterende watervallen, ruisende stroomversnellingen en diepe en stille poelen om in te zwemmen of om vanaf een hoge rots in te springen.


Het geluid van water is werkelijk overal om je heen. Meestal vredig, mooi om bij weg te dromen, maar soms na hevige regenval krachtig, machtig. De eeuwige muziek van het water staat in prachtig contrast met de onwerkelijke stilte die hogerop in de bergen rond het huis heerst.

Die omgeving is puur, ruig en uitdagend en de uitzichten over de heen en weer golvende beboste hellingen met kastanje-, beuken- en eikenbomen zijn adembenemend. Adembenemend zijn ook de uitzichten vanaf de toppen die tot 1200 meter reiken en boven de dalen uit prijken.

Eenmaal aan de wandel kom je weinig mensen tegen; dieren soms des te meer. En op een enkele ruïne na zijn er ook geen andere tekenen van menselijke aanwezigheid: de stilte is dan ook oorverdovend.

Je komt niet zomaar in “Mas La Fargassa”. De weg ernaartoe en omhoog door de Mondony Gorge is een ervaring om nooit te vergeten! Het kronkelende en bij tijd en wijle winderige weggetje is anderhalve auto breed en voert langs honderden meters diepe afgronden en hoge bergwanden waar je een steeds wisselend zicht op krijgt. Her en der zijn uitsparingen in de rotswand uitgehakt zodat je kunt keren of elkaar kunt passeren. Best spannend af en toe!

Het weggetje en de verklaring van de Mondony Gorge tot Natura 2000-gebied zorgen ervoor dat de rust en het schoons van dit oostelijk deel van de Pyreneeën nog lange tijd gewaarborgd is. De eigenaren zijn Nederlanders die er nu al zo’n 10 jaar met hun gezin en 7 kinderen vertoeven. Tot volle tevredenheid: “We genieten enorm van elkaar en de rijkdom en vrijheid die de natuur en de bergen ons geven. Onze kinderen zijn ‘ongeschoold’ en genieten intens van de rijke invloeden en contacten met de vele bezoekers die voor korte tijd hun leven met ons delen.”
Die bezoekers zijn meestal Nederlanders en Belgen; maar omdat La Fargassa aan de GR-10 ligt, verblijven er, op een apart gedeelte van het terrein, ook veel rugzakwandelaars van werkelijk álle nationaliteiten voor een eendaagse overnachting. Je kunt elkaar ontmoeten bij het avondeten en bij het  kampvuur dat elke avond ontstoken wordt.

Praktisch
La Fargassa zelf kan in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn. Voor praktisch alle mensen die La Fargassa bezoeken, is een harmonische relatie met zichzelf, met anderen en met de natuur belangrijk, iets wat erg fijn is voor je verblijfsbeleving. Zodra je het terrein van La Fargassa verlaat, laat je iedereen achter je en verkeer je direct, ongeacht het seizoen, altijd in de diepst mogelijke, natuurlijke stilte en rust.
Wil je het hoogseizoen vermijden, dan is het het besteis om even met de eigenaren te bespreken welk tijdstip voor jou het meest gunstig is om er je retreat te houden. Goed om te weten: kies je voor buiten het hoogseizoen, dan zijn de prijzen een stuk lager…

Op Mas de la Fargassa wordt geen WIFI aangeboden en er is ook geen mobiel bereik, zodat iedereen even helemaal weg van de drukte en verplichtingen kan zijn. Wel is er mobiel bereik binnen 10 minuten lopen. Wanneer dat nodig is, kan de computer en de vaste telefoon van La Fargassa gebruikt worden. 

Meer informatie en contact
Er valt natuurlijk veel meer over een verblijf op Mas La Fargassa te vertellen en er zijn veel meer foto’s te bekijken. Actuele informatie en foto’s vind je op hun site waarop ook de contactmogelijkheden vermeld staan.

Bronnen
Dit artikel is geschreven door Zielsplancoach Rinus Roland op basis van zijn verblijf van twee maanden op La Fargassa in 2022 en 2023.

Alle in dit artikel getoonde foto’s zijn afkomstig van de site van La Fargassa.

[/vc_column_text]