Lievelingsromans van Zielsplancoaches

Onderstaande romans werden door de Zielsplancoaches van deze site met rode oortjes gelezen (de meeste boeken zijn op bol.com te vinden, zij het soms alleen tweedehands…)

“Hemel en hel”, “Het verdriet van de engelen” en “Het hart van de mens”: een trilogie van Jón Kalman Stefánsson (review van Hans Kunneman)
Een jongen en zijn vriend gaan vissen op zee. Wanneer ze worden overvallen door een storm, raakt de vriend onderkoeld. De jongen probeert zijn vriend nog te redden, maar moet uiteindelijk machteloos toezien hoe hij sterft.

Vertwijfeld en alleen zoekt hij hierna een manier om zijn leven weer op te pakken en om het verlies te verwerken. Als de weken verstrijken, ebt de impact van de gebeurtenissen wat weg.

Dan wordt hij door Jens, de postbode, overgehaald om samen met hem post te bezorgen in een onbekend gebied. Een gevaarlijke tocht, die hen over de bergen en door levensbedreigende sneeuwstormen voert. De barre winterse omstandigheden en de constante dreiging van de storm dwingt hen een manier te vinden om ook te overleven met elkaar.

In het gehucht waarin ze uiteindelijk gered en opgevangen worden, ontmoet de jongen een meisje met rood haar dat hij maar niet uit zijn gedachten kan zetten, wat er daarna ook op z’n pad komt. Eenmaal terug in zijn kleine havenplaats gaat de jongen naar het café met zijn eigenzinnige eigenares en met Kolbein, de oude, blinde kapitein, die zo hun eigen ideeën hebben over wat de jongen in zijn leven nu te doen staat.

De jongen is echter veranderd, hij laat zich niet meer door anderen leiden en neemt zijn eigen beslissingen. Hij kiest voor de liefde en niemand weerhoudt hem daarvan…

 “Stefánsson neemt je mee in een wereld waar het magische en het realistische onlosmakelijk verbonden zijn. Het is een roman met grote diepte, een spiritueel kunstwerk. Te  elijkertijd is het spannend en leest het als een trein”

Jón Kalman Stefánsson (1963) werd geboren in Reykjavík (IJsland) waar hij na veel omzwervingen als bibliothecaris begon te werken. Dat was tevens het begin van zijn loopbaan als auteur. Stefánsson behoort tot de grootste Europese schrijvers van deze tijd. 

Aardzee-Ursula Le Guin. Een trilogie (review van Rinus Roland)
In “Machten van Aardzee”, het eerste deel, laat de magisch begaafde jongen Sperwer zich in met duistere machten. Zijn jacht op de schaduw die hem over de rotseilanden en de onbekende wateren van Aardzee voert, is tevens zijn groei naar volwassenheid en naar meesterschap over de grote kunst van het magiërschap.

In “De tomben van Atuan”, het tweede deel, zoekt Sperwer de Wijze in een Labirint, de tombe van Atuan, naar de ontbrekende helft van de Ring die vrede moet brengen op Aardzee. Bij deze zoektocht raakt hij gevangen in het labyrint waaraan hij alleen kan ontsnappen wanneer hij zich weet te verplaatsen in de psyche van Hoogste Priesteres Arha. Zij beschikt over zijn leven en de vraag is of en hoe lang zij hem duldt in haar domein…

In “Koning van Aardzee”, het derde deel, gaan Sperwer de Wijze en Prins Arren van Enlad op zoek naar de bron van het kwaad dat de vreugde uit de wereld doet verdwijnen en toverkrachten verlamt…
 

  “Alle delen kenmerken zich door een spannende opbouw van het verhaal met voor de lezer verrassende wendingen en door prachtige en gedetailleerde beschrijvingen van personen, de natuur en gebeurtenissen. Ursula Le Guin geeft daarbij voortdurend inzicht in de menselijke psyche en in ons magisch wezen. Veel meer dan Tolkien laat Ursula Le Guin de magische mogelijkheden van eenieder zien door de bron daarvan te plaatsen in onze verbinding met “Zijn”. 

 

Ursula K. Le Guin (1929-2018) werd een levende legende genoemd. Ze is de auteur van een veelvuldig bekroond oeuvre van intelligente sciencefiction, fantasy en speculatieve fictie. In het taoïsme, het feminisme, het werk van Jung en de culturele antropologie vond zij haar inspiratie.

 

Zout op mijn huid-Benoîte Groult (review van Saskia Lequin)
Een vrouw is jarenlang gelukkig getrouwd met haar man maar heeft eens in het jaar een romantische ontmoeting met haar jeugdliefde. Een liefde waarin ze zich ten volle voelt leven, die alle zielskracht nog in zich draagt. Een ontmoeting eens per jaar maakt dat zij de rest van de tijd tevreden en gelukkig is met haar man en hun “gewone” huwelijk.

“Dit boek valt bij mij in categorie guilty pleasure. Wat is dat nu precies? Iets waarvoor we ons moeten schamen? Ik herkende me erg in dit boek en het raakte mijn ziel.  Voor mij was dit boek een eye- opener.

Vaak vraag ik me af : “Is dit alles in het leven”. Het leven kabbelt maar door en ook al volg je je ziel, de echte inspiratiekracht duurt bij mij altijd maar even en alhoewel de inspiratie ook altijd wel weer terugkomt: is dit “normaal”?
De tegenstrijdigheden die ik in mezelf kan voelen tussen echt leven tot aan je tenen en de behoefte aan rust, is iets dat ik altijd voel. Ook in mijn werk heb ik dit en in mijn vriendenkring. Maar het taboe lag bij het  partnerschap. Mag dit, kan dit wel?
Gelukkig dat dit boek in mijn handen kwam. En er is een oplossing…”

Benoîte Groult (1920-2016) had vanaf haar jeugd plezier in het schrijven. Maar pas op rijpere leeftijd maakte zij haar debuut, samen met haar zuster.
Haar leven en werk getuigen van de ingrijpende veranderingen in de verhoudingen tussen man en vrouw die in 20e eeuw hebben plaatsgevonden. Het feminisme speelt een belangrijke rol in haar werk.

 

De romans van Lynn Andrews (review van Saskia Lequin)
Een Amerikaanse vrouw wordt geroepen door haar ziel. Ze vertrekt in een spirituele reis naar verschillende continenten op zoek naar wijze vrouwen die haar de geheimen van het Heilige vrouwelijke kunnen leren. Gelukkig staan de vrouwen haar bij op deze spirituele reizen met hun kracht en wijsheden.

Medicijnvrouw - Afbeelding 1 “De zoektocht gaat over de magie van energie. In ons allemaal zit er een potentie die verbonden is met wetten en regels van de ongeziene wereld. In een hele serie boeken beschrijft Lynn Andrews de avonturen in deze wonderlijke wereld waar ongekende krachten naast elkaar bestaan. Goed en kwaad zijn energieën die onderdeel uitmaken van het kosmisch geheel en niet zonder elkaar kunnen bestaan. De leringen helpen ons hierin deze krachten te hanteren en beheersbaar te maken.”

Wijlen Lynn V. Andrews was de internationaal bestsellerauteur van de Medicine Woman -serie, die haar 30 jaar van studie en werk van de weg van het heilige vrouwelijke met behulp van sjamaanse genezers op vier continenten beschrijft. Wereldwijd wordt zij erkend als leider op het gebied van spirituele genezing en persoonlijke empowerment en, als sjamaan-genezer en mysticus, als een belangrijke schakel tussen de oude wereld van het sjamanisme en de dorst van de moderne mens naar diepgaande persoonlijke genezing en een dieper begrip van het pad naar verlichting.