Lievelingsromans van deelnemers aan jezielsplan.nl

Onderstaande romans werden door de deelnemers aan jezielsplan.nl met rode oortjes gelezen. De boeken zijn op bol.com te vinden, zij het soms alleen tweedehands…)

Benoîte Groult. Zout op mijn huid
Jón Kalman Stefánsson. “Hemel en hel”, “Het verdriet van de engelen” en “Het hart van de mens”: een trilogie
Lynn Andrews. De romans van Lynn Andrews
Marja de Vries.De hele olifant in beeld
Matt Kahn. Liefde is altijd het antwoord
Ton Lathouwers. Je kunt er niet uitvallen. Zentoespraken
Ursula Le Guin. Aardzee. Een trilogie

Benoîte Groult. Zout op mijn huid (review van Saskia Lequin)

Een vrouw is jarenlang gelukkig getrouwd met haar man maar heeft eens in het jaar een romantische ontmoeting met haar jeugdliefde. Een liefde waarin ze zich ten volle voelt leven, die alle zielskracht nog in zich draagt. Een ontmoeting eens per jaar maakt dat zij de rest van de tijd tevreden en gelukkig is met haar man en hun “gewone” huwelijk.

“Zout op mijn huid” valt bij mij in categorie guilty pleasure. Wat is dat nu precies? Iets waarvoor we ons moeten schamen? Ik herkende me erg in dit boek en het raakte mijn ziel.  Voor mij was dit boek een eye- opener.

Vaak vraag ik me af : “Is dit alles in het leven”. Het leven kabbelt maar door en ook al volg je je ziel, de echte inspiratiekracht duurt bij mij altijd maar even en alhoewel de inspiratie ook altijd wel weer terugkomt: is dit “normaal”?
De tegenstrijdigheden die ik in mezelf kan voelen tussen echt leven tot aan je tenen en de behoefte aan rust, is iets dat ik altijd voel. Ook in mijn werk heb ik dit en in mijn vriendenkring. Maar het taboe lag bij het  partnerschap. Mag dit, kan dit wel?
Gelukkig dat dit boek in mijn handen kwam. En er is een oplossing…”

Benoîte Groult (1920-2016) had vanaf haar jeugd plezier in het schrijven. Maar pas op rijpere leeftijd maakte zij haar debuut, samen met haar zuster.
Haar leven en werk getuigen van de ingrijpende veranderingen in de verhoudingen tussen man en vrouw die in 20e eeuw hebben plaatsgevonden. Het feminisme speelt een belangrijke rol in haar werk.

 

 

Jón Kalman Stefánsson “Hemel en hel”, “Het verdriet van de engelen” en “Het hart van de mens”: een trilogie (review van Hans Kunneman)

In deze trilogie gaan een jongen en zijn vriend vissen op zee. Wanneer ze worden overvallen door een storm, raakt de vriend onderkoeld. De jongen probeert zijn vriend nog te redden, maar moet uiteindelijk machteloos toezien hoe hij sterft.

Vertwijfeld en alleen zoekt hij hierna een manier om zijn leven weer op te pakken en om het verlies te verwerken. Als de weken verstrijken, ebt de impact van de gebeurtenissen wat weg.

Dan wordt hij door Jens, de postbode, overgehaald om samen met hem post te bezorgen in een onbekend gebied. Een gevaarlijke tocht, die hen over de bergen en door levensbedreigende sneeuwstormen voert. De barre winterse omstandigheden en de constante dreiging van de storm dwingt hen een manier te vinden om ook te overleven met elkaar.

In het gehucht waarin ze uiteindelijk gered en opgevangen worden, ontmoet de jongen een meisje met rood haar dat hij maar niet uit zijn gedachten kan zetten, wat er daarna ook op z’n pad komt. Eenmaal terug in zijn kleine havenplaats gaat de jongen naar het café met zijn eigenzinnige eigenares en met Kolbein, de oude, blinde kapitein, die zo hun eigen ideeën hebben over wat de jongen in zijn leven nu te doen staat.

De jongen is echter veranderd, hij laat zich niet meer door anderen leiden en neemt zijn eigen beslissingen. Hij kiest voor de liefde en niemand weerhoudt hem daarvan…

 “Stefánsson neemt je mee in een wereld waar het magische en het realistische onlosmakelijk verbonden zijn. Het is een roman met grote diepte, een spiritueel kunstwerk. Te  elijkertijd is het spannend en leest het als een trein”

Jón Kalman Stefánsson (1963) werd geboren in Reykjavík (IJsland) waar hij na veel omzwervingen als bibliothecaris begon te werken. Dat was tevens het begin van zijn loopbaan als auteur. Stefánsson behoort tot de grootste Europese schrijvers van deze tijd. 

 

Lynn Andrews. De romans van Lynn Andrews (review van Saskia Lequin)

Een Amerikaanse vrouw wordt geroepen door haar ziel. Ze vertrekt in een spirituele reis naar verschillende continenten op zoek naar wijze vrouwen die haar de geheimen van het Heilige vrouwelijke kunnen leren. Gelukkig staan de vrouwen haar bij op deze spirituele reizen met hun kracht en wijsheden.

Medicijnvrouw - Afbeelding 1 “De zoektocht gaat over de magie van energie. In ons allemaal zit er een potentie die verbonden is met wetten en regels van de ongeziene wereld. In een hele serie boeken beschrijft Lynn Andrews de avonturen in deze wonderlijke wereld waar ongekende krachten naast elkaar bestaan. Goed en kwaad zijn energieën die onderdeel uitmaken van het kosmisch geheel en niet zonder elkaar kunnen bestaan. De leringen helpen ons hierin deze krachten te hanteren en beheersbaar te maken.”

 

Wijlen Lynn V. Andrews was de internationaal bestsellerauteur van de Medicine Woman -serie, die haar 30 jaar van studie en werk van de weg van het heilige vrouwelijke met behulp van sjamaanse genezers op vier continenten beschrijft. Wereldwijd wordt zij erkend als leider op het gebied van spirituele genezing en persoonlijke empowerment en, als sjamaan-genezer en mysticus, als een belangrijke schakel tussen de oude wereld van het sjamanisme en de dorst van de moderne mens naar diepgaande persoonlijke genezing en een dieper begrip van het pad naar verlichting.

 

Marja de Vries. De hele olifant in beeld (review van Annet Brouwer)

In dit boek geeft Marja de Vries inzicht in het bestaan en de werking van de Universele Wetten en de Gulden Snede. Ze brengt eeuwenoude wijsheden c.q. universele wijsheden samen met de persoonlijke belevingen van ‘gewone’ mensen die daarmee overeenstemmen én baanbrekende recente wetenschappelijke ontdekkingen die eveneens met deze eeuwenoude inzichten overeenstemmen.

  “In “De hele olifant in beeld” neemt Marja je stap voor stap mee door de Universele Wetten en hoe die in het dagelijkse leven uitwerken. Daarbij ontvouwt zich voor de lezer een ander wereldbeeld dan het materialistische wereldbeeld, dat in het westen toch wel het dominante paradigma is. Er is zoveel meer voorbij (of achter) het materiële. Het is prachtig om te lezen hoe men dat eeuwen geleden al wist en dat dit nu door de wetenschap wordt bevestigd, waardoor ook ons rationele logische verstand erin mee kan gaan. Fascinerend is dat je het boek meermaals kunt lezen. Steeds weer ontdek je een andere laag of een andere wijsheid.”

Op zoek naar inzicht in hoe wij als mensen in harmonie met de natuur kunnen leven, bezocht Marja de Vries verschillende inheemse culturen en ontwikkelde ze haar intuïtieve communicatie met de natuur. Sinds 2003 zet ze zich volledig in om bij te dragen aan een het creëren van een wereld waarin alles en iedereen in harmonie met al het andere kan leven.

 

Matt Kahn. Liefde is altijd het antwoord (review van Birgit Snelleman)

In “Liefde is altijd het antwoord” biedt Matt Kahn je krachtige lessen met een reeks diepgaande, genezende inzichten en oefeningen om de vonk van je hoogste potentieel te ontsteken. De leven veranderende, fundamentele boodschap die Matt Kahn wereldwijd daarbij deelt met miljoenen kijkers: “Wat het ook is, geef het liefde. Want in een universum met eindeloos veel vragen is liefde het enige antwoord.”

“Voor mij is dit een heel praktisch en diepgaand boek met vele inzichten over een liefdevolle levenshouding ten opzichte van allerlei situaties, relaties en gebeurtenissen. Een boek dat ik met regelmaat pak en opensla en weer een stukje her-lees. Ik weet nog goed dat ik het op een terras van een huis midden in de natuur van Denemarken las en er zó in verzonken was dat ik schrok toen er een ree naast het terras langs liep.”

 

Matt Kahn is a YouTube sensation with 22+ million YouTube channel views. He is the author of the highly acclaimed books Whatever Arises, Love That, Everything Is Here to Help You, The Universe Always Has a Plan, and All for Love, which have all been translated into more than a dozen languages.

 

 

Je kunt er niet uitvallen. Zentoespraken. Ton Lathouwers (review van Gitta van Haagen)

“Wat is zen”? Vraagt de leerling? “In ieder geval geen zen”, antwoordt de meester.

In een notendop laat Lathouwers hier de essentie zien van zen en dus ook van zijn boek “Je kunt er niet uitvallen”: zen is niet vast te leggen. Het laat ons zien hoe diep het in ons zit om de dingen te laten stollen, elke keer opnieuw, en toch weer een soort van referentiekader te maken. Dan zegt Lathouwers vervolgens: “En dan komen er dingen op je af en je vraagt je af: past het wel in mijn referentiekader, past het wel aan mijn kapstok?”

Zijn boek gaat niet alleen om zen willen begrijpen, om het vastleggen dáárvan. Het gaat ook om begrippen als karma, verlossing, bevrijding. Om labels plakken überhaupt. Het  gaat vooral om wat leven is: niet te bevatten, niet te pakken, alleen te ervaren. Je kunt er geen woorden aangeven, want dan stolt het. Je kunt stamelen, dichters en schrijvers kunnen die ervaring in hun gedichten benaderen. Je kunt het ervaren in kunst, in de natuur. Het is dat raken aan die stille, heilige momenten waarin alles opengaat, alles een plek krijgt. Die bodem is er altijd, bij iedereen: Je kunt er niet uitvallen.

In de Boeddhistische traditie wordt dat uitgedrukt in de symboliek van het Oorspronkelijke Gelaat. Wij, in het westen, noemen dat Ziel, of Ware Zelf of Innerlijke Zelf. Het maakt niet uit. Waar het om gaat is dat je iets voelt van de warmte, het stille, de liefde en vooral van het leven daarin. Op die bodem. Verlossing of bevrijding gaat dan om de vaak plotselinge toegang daartoe. Maar, zodra dat wordt vastgelegd in woorden, stolt het. Is het leven eruit. Laat staan dat je er een religie van maakt, een weg er naartoe: zo moet je doen, zo moet je leven, om verlost te worden. Of, voor in therapeutische kringen: met deze methode kun je je zelf bevrijden.

Het boek bestaat uit toespraken (teisho’s) die Ton Lathouwers op diverse plaatsen in Nederland en Vlaanderen heeft uitgesproken. Deze teisho’s zijn zo zorgvuldig uitgewerkt dat het lijkt alsof je erbij bent. De bevlogenheid en het vuur van de spreker is dan ook goed voelbaar. Het boek staat ook vol met pointers of vingerwijzingen: zinnen die, net als zacht gloeiende houtskool, het vermogen hebben iets te doen oplichten, het vuur weer te doen oplaaien in de ogenschijnlijk dode as. Vingers dus die wijzen naar de maan, maar niet de maan zelf zijn.

Hoe kunnen we dan dat leven, dat levende ervaren? Dat laat Lathouwers ons ervaren aan de hand van Koans (een paradoxale anekdote of een raadsel waar geen oplossing voor bestaat), van pointers, van uitspraken van Jezus, van Paulus, van Zenmeesters, van schrijvers en dichters, inclusief Sovjetschrijvers en dichters. Deze laatsten hadden geen religie en dus ook geen taal voor religieuze ervaringen, en toch, ook bij hen, is voelbaar dat ze zulke ervaringen van wat de essentie van leven is, kennen.

Het kernthema van Ton Lathouwers, zijn hartsgeloof “Je kunt er niet uitvalllen en niemand valt eruit” loopt als een rode draad door alle teksten in het boek. Een ander centraal thema is: ga staan op de plaats waar geen plaats is. Wees daar, waar je ook bent, wie je ten diepste bent. Handel puur vanuit je hartgeest. Doe wat jij moet doen in het leven. Alles gaat stollen, woorden, tradities, methoden, maar er komt weer nieuw leven als je je hart volgt. Dan begint het leven opnieuw. Steeds opnieuw.

Ik heb dit boek ervaren als hartveroverend, warm en hoopvol. Moge het door velen gelezen worden.

ton lathouwers van mahakarunachan.nl Ton Lathouwers (1932-2024) was een Nederlandse Zen-leraar en van 1968 tot 1992 hoogleraar Slavische Taal en Letterkunde in Leuven. Na de ontvangst van zijn dharma transmissie (bevoegdheid om de Boeddhistische leer voort te zetten door anderen te onderrichten) gaf hij sindsdien meditatie-onderricht in Nederland en Belgie via de lekenorganisatie Maha Karuna Chan. Lathouwers was ėėn van de vormende krachten van het Nederlandse (Zen-)Boeddhisme.

 

 

Ursula Le Guin. Aardzee. Een trilogie (review van Rinus Roland)

In “Machten van Aardzee”, het eerste deel, laat de magisch begaafde jongen Sperwer zich in met duistere machten. Zijn jacht op de schaduw die hem over de rotseilanden en de onbekende wateren van Aardzee voert, is tevens zijn groei naar volwassenheid en naar meesterschap over de grote kunst van het magiërschap.

In “De tomben van Atuan”, het tweede deel, zoekt Sperwer de Wijze in een Labirint, de tombe van Atuan, naar de ontbrekende helft van de Ring die vrede moet brengen op Aardzee. Bij deze zoektocht raakt hij gevangen in het labyrint waaraan hij alleen kan ontsnappen wanneer hij zich weet te verplaatsen in de psyche van Hoogste Priesteres Arha. Zij beschikt over zijn leven en de vraag is of en hoe lang zij hem duldt in haar domein…

In “Koning van Aardzee”, het derde deel, gaan Sperwer de Wijze en Prins Arren van Enlad op zoek naar de bron van het kwaad dat de vreugde uit de wereld doet verdwijnen en toverkrachten verlamt…
 

 Alle delen van deze trilogie kenmerken zich door een spannende opbouw van het verhaal met voor de lezer verrassende wendingen en door prachtige en gedetailleerde beschrijvingen van personen, de natuur en gebeurtenissen. Ursula Le Guin geeft daarbij voortdurend inzicht in de menselijke psyche en in ons magisch wezen. Veel meer dan Tolkien laat Ursula Le Guin de magische mogelijkheden van eenieder zien door de bron daarvan te plaatsen in onze verbinding met “Zijn”. 

 

Ursula K. Le Guin (1929-2018) werd een levende legende genoemd. Ze is de auteur van een veelvuldig bekroond oeuvre van intelligente sciencefiction, fantasy en speculatieve fictie. In het taoïsme, het feminisme, het werk van Jung en de culturele antropologie vond zij haar inspiratie.