Inhoud

Spirituele stervensbegeleiding: een baanbrekend boek
Ik dacht te weten wat liefde was… Jeanette Peters 
Er was eens een Zieltje: muziektheatervoorstelling
Aardzee van Ursula Le Guin. Lievelingsroman van een Zielsplancoach
De Vrucht van Stilte. Boekpreview. Tegenlezers van een hoofdstuk zijn welkom
Symposium “Spirituele stervensbegeleiding”: workshop- en lezinggevers gevraagd
Retreatplek van Uitgeverij Pallasia in april/mei beschikbaar
Overzicht van Zielsplancoaches

Spirituele stervensbegeleiding: een baanbrekend boek

Sterven is een van de belangrijkste fasen in het leven. Op het moment dat iemand te weten komt dat hij zal gaan sterven verandert er plotseling van alles. Niet alleen lichamelijk en geestelijk, maar zeker ook op zielsniveau. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens het stervensproces en daarna. En wat is belangrijk om hierbij te doen, maar zeker ook te laten, gezien vanuit de ziel.

Zielsplancoach en stervensbegeleidster Marie-Claire van der Bruggen schreef een boek dat bedoeld is voor iedereen die graag iets meer wil weten over spirituele stervensbegeleiding, het stervensproces en wat er gebeurt na de dood. Maar eigenlijk is het belangrijke informatie voor iedereen, want vroeg of laat krijgt ieder mens te maken met het sterven van anderen en tenslotte van zichzelf….

Thema’s die o.a. aan bod komen zijn: wat heeft een stervende nodig, wat gebeurt er op zielsniveau als we sterven en daarna, kinderen en de dood, ondersteunende middelen, communicatie en empathisch luisteren, afscheidsrituelen, palliatieve sedatie, euthanasie, de laatste verzorging en rouw.

Marie-Claire probeert met dit boek zoveel mogelijk angst rondom het sterven en de dood weg te nemen en ook anderen te leren om op zielsniveau stervenden op een mooie en waardevolle manier te begeleiden met de oversteek naar Huis.

Meer informatie over het boek en bestelmogelijkheden vind je op de site van Marie-Claire.

 

Ik dacht te weten wat liefde was… Jeanette Peters

Op mijn zeventiende hoefde niemand mij te vertellen wat ware liefde was. Dat wist ik wel, vond ik zelf. Ik had daar heel concrete ideeën over, allemaal even romantisch. Dus toen hij aan kwam rijden, mijn ridder op zijn fiets, dacht ik extatisch: ‘Hij?, voor eeuwig?, dat kan toch niet waar zijn!’ Het was ook niet waar, maar dat wist ik nog niet. Vanaf dat moment sprak ik alleen nog maar over ‘ons’ en ‘wij’ en ‘samen’ en wilde hem voorgoed dicht bij me hebben. Vooral hebben. Bezitten. Wilde dat hij helemaal van mij was, zoals ik van hem. “Omdat ik zoveel van je hou”, zei ik en dacht echt dat het zo was. Wanneer hij met een ander meisje praatte of danste werd ik al jaloers, want waarom had hij niet genoeg aan mij? Zelfs zijn interesses voor zijn hobby, hond, vrienden wilde ik perse delen, omdat zijn aandacht anders niet bij mij zou zijn. Liefde, bleef ik het hardnekkig noemen.

Natuurlijk liep het niet goed af met mijn prins en mij.

In onze jeugdige overmoed hadden we geen rekening gehouden met het onbegrip, de verveling, de twijfel, die soms toeslaan. We gingen voorwaarden en conclusies verbinden aan onze eeuwige liefde. ‘Als je dit doet, hou ik van je, maar als je dat doet, niet.’

Wanneer je geen rekening houdt met dat soort zaken komt er gedonder van. Nou, dat kwam er dus ook! Onze belangen begonnen te botsen, de hemelbestormende verliefdheid ging roemloos ten onder en mijn prins reed uit mijn leven weg op dezelfde fiets als waarmee hij gekomen was.

Ik begreep niet hoe het gebeurd was, voelde me heen en weer geschud en nogal toegetakeld, maar begon op dat moment ook iets over liefde te leren.

Hoe had ik ook beter moeten weten? Niemand had me nog verteld dat het allesbehalve liefde was, als ik meende mij met een ander te moeten versmelten. Hem met huid en haar nodig te hebben om gelukkig te zijn.

Niemand had me verteld dat er in de liefde geen ‘wij’ is, maar altijd een ‘ik’ en ‘jij’. Dat liefde op die eeuwig-romantische, gevoelige manier pas de helft is. Dat de andere helft bestaat, moet bestaan, uit kracht. Om de eigen grenzen te kunnen bepalen. Dat ik daarvoor eerst mezelf moest accepteren en liefhebben, weten wat voor mij echt belangrijk was en wat niet. Zodat ik niet van wie dan ook eiste dat hij zich verantwoordelijk zou moeten voelen voor mijn geluk, want niemand hoeft twee levens in te vullen.

Ik moest nog leren dat mijn geluk sowieso nooit afhing van iets of iemand buiten mij. Leren, dat liefde met veel gedoe gepaard gaat, wat weliswaar lastig, maar ook onvermijdelijk is. En dat ik mijn eigen rare fratsen daarbij op de koop toe kreeg, net als die van hem. Omdat fratsen er nou eenmaal bij horen, of ik wilde of niet. Dat we daarom zo vaak zouden moeten zoeken naar een echt compromis.

Wat ik nog leren moest, is dat liefde soms ook een besluit kan zijn. Omdat niemand altijd aardig of sexy is en dat samenleven van twee mensen echt niet alleen op die andere, roze manier kan. Dat daaruit ook juist verdieping kan groeien. En liefde, al loopt die via au, teleurstelling en loutering.

In de volgende decennia begon een en ander langzaam tot me door te dringen. Dat het bijvoorbeeld wel belangrijk is of hij van me houdt, maar dat het nog belangrijker is of ik van mezelf houd. Dat jezelf respecteren en liefhebben zelfs een van de grootste bijdragen is naar werkelijke vrede op aarde. Dat spiritualiteit van de hoogste orde kan zijn. Dan kan ik namelijk ook gemakkelijker van jou (partner, vriendin, broer, buurvrouw, vreemdeling) houden op een open, vrije manier, in plaats van je te belasten met mijn eigen onvervulde hunkeren. Zo kan ik dan uitkomen bij die belangrijke vraag in een relatie: “Hoe kan ik jou helpen te worden wie jij in wezen bent, in plaats van duwend en trekkend te proberen jou te veranderen?” Wanneer een relatie niet goed loopt, is er slechts één enkele oorzaak. Gebrek aan trouw aan jezelf. Het heeft geen zin de ander daarvan de schuld te geven.

Maar hoe moest ik dat op mijn zeventiende in godsnaam allemaal weten? Wie van ons leerde dat er een overvloed aan liefde te vinden is, als je de barrières daarvoor maar kunt slechten? Blokkades die uiteindelijk stuk voor stuk te maken hebben met jezelf? Met je eigen angsten, onzekerheden, vooroordelen, nee zeggen en op slot gaan?

Inmiddels heb ik geen behoefte meer aan droomprinsen, niet op het witte paard en niet op de fiets. Ik voel me zelfs heel wat minder zeker van het grote woord ‘liefde’ dan toen ik jong was.

Maar ik weet nu wel heel wat meer van mezelf…

“Ik dacht te weten wat liefde was” is een hoofdstuk uit het boek “Wie bezielt mij. Het alledaagse bespiegeld” van Jeanette Peters

Er was eens een Zieltje: muziektheatervoorstelling

Babette Holtmann brengt samen met gitarist Hans Kunneman het kinderboek “Er was eens een Zieltje…” van Marie-Claire van der Bruggen tot leven in een sprankelende muzikale familievoorstelling met een bijzondere boodschap. Je wordt door Zieltje meegenomen op haar aardse avontuur. Het is een wonderbaarlijke reis vol verrassingen, die je laat ontdekken wie je werkelijk bent en waar je eigenlijk vandaan komt. Ga ook mee met Zieltje!

De muziektheatervoorstelling (voor alle zieltjes van 6 tm 115 jaar) is gebaseerd op het verhaal uit haar bestseller Het sprookje van de dood. 

Deze voorstelling is voor alle zieltjes van 6 t/m 99 jaar.

 

Alle overige informatie (waar, wanneer, prijs en zo voort) vind je door te klikken op deze link.

 

Aardzee van Ursula Le Guin. Lievelingsroman van een Zielsplancoach

In “Machten van Aardzee”, het eerste deel van een trilogie, laat de magisch begaafde jongen Sperwer zich in met duistere machten. Zijn jacht op de schaduw die hem over de rotseilanden en de onbekende wateren van Aardzee voert, is tevens zijn groei naar volwassenheid en naar meesterschap over de grote kunst van het magiërschap.

In “De tomben van Atuan”, het tweede deel, zoekt Sperwer de Wijze in een Labirint, de tombe van Atuan, naar de ontbrekende helft van de Ring die vrede moet brengen op Aardzee. Bij deze zoektocht raakt hij gevangen in het labyrint waaraan hij alleen kan ontsnappen wanneer hij zich weet te verplaatsen in de psyche van Hoogste Priesteres Arha. Zij beschikt over zijn leven en de vraag is of en hoe lang zij hem duldt in haar domein…

In “Koning van Aardzee”, het derde deel, gaan Sperwer de Wijze en Prins Arren van Enlad op zoek naar de bron van het kwaad dat de vreugde uit de wereld doet verdwijnen en toverkrachten verlamt…

Rinus Roland:

“Alle delen kenmerken zich door een spannende opbouw van het verhaal met voor de lezer verrassende wendingen en door prachtige en gedetailleerde beschrijvingen van personen, de natuur en gebeurtenissen.

Ursula Le Guin geeft daarbij voortdurend inzicht in de menselijke psyche en in ons magisch wezen. Veel meer dan Tolkien laat Ursula Le Guin de magische mogelijkheden van eenieder zien door de bron daarvan te plaatsen in onze verbinding met “Zijn”.

 

Ursula K. Le Guin (1929-2018) werd een levende legende genoemd. Ze is de auteur van een veelvuldig bekroond oeuvre van intelligente sciencefiction, fantasy en speculatieve fictie. In het taoïsme, het feminisme, het werk van Jung en de culturele antropologie vond zij haar inspiratie.

 

De Vrucht van Stilte. Boekpreview. Tegenlezers van een hoofdstuk zijn welkom

In het boek de “Vrucht van Stilte” gaat Zielsplancoach Rinus Roland in op de vraag wat het wezen van het meerdimensionale Multiversum is, hoe het werkt, waarheen het zich ontwikkelt en wat de betekenis is van ons mensen als geïncarneerde Godsvonk voor de ontwikkeling van het Multiversum.

Met behulp van de Grote en de Kleine Lemniscaat wordt verduidelijkt hoe wij onze rol als geïncarneerde Godsvonk op ons nemen als een ontwikkeling van Egobewustzijn naar Zielsbewustzijn waarbij ons talloze hulpmiddelen ter beschikking staan als ons Zielsplan, ons gevoelsgeleidesysteem, de hulp van onze ziel en van spirituele gidsen en inzicht in werking en toepassing van de Wet van aantrekking en van onze “Heilige ruimte”.

De ontwikkeling naar een leven vanuit Zielsbewustzijn leidt tot een rijke innerlijke stilte en contact met de Bron. Vanuit dit contact met de Bron valt ons vervolgens de “Vrucht van Stilte” ten deel: een bevrijdende ervaring!

Dit alles wordt verduidelijkt en verlevendigd met voorbeelden en (spirituele) ervaringen en dieper inzichtelijk en toepasbaar gemaakt met een apart en bijzonder hoofdstuk over “Omgaan met verandering”.

Rinus:
Het boek komt in september 2024 uit. Ik ben op zoek naar mensen die één of meer hoofdstukken uit het boek willen lezen om te corrigeren op taalgebruik en voor het geven van verfrissende opmerkingen.”

Vind je dat leuk of ben je nieuwsgierig?

Ga dan naar de site. Daar vind je de samenvattingen van alle hoofdstukken en kies je één of meer hoofdstukken uit die je interesseren. Je laat me dat weten op mijn mailadres en ik neem contact met je op. Daarna krijg je het betreffende hoofdstuk én de rest van het boek toegestuurd.

In september krijg je enkele exemplaren van het boek gratis en je krijgt korting:

Er zijn tien hoofdstukken, dus ik kan maximaal tien mensen blij maken. Voel je welkom…”

Symposium “Spirituele stervensbegeleiding”

Dit door “Jezielsplan.nl” en Uitgeverij Pallasia in samenwerking met Marie-Claire van der Bruggen georganiseerde symposium vindt plaats op vrijdag 8 november in het Dominicanenklooster te Huissen bij Arnhem.

Zou jij of je organisatie (tegen betaling) graag op dit symposium een lezing of workshop (of iets anders) willen verzorgen?

In de volgende nieuwsbrief (dit was een vooraankondiging) gaan we nader op het symposium in, maar je kunt je belangstelling om een lezing of workshop (of iets anders) te verzorgen nu al kenbaar maken door een mail te sturen.

 

Retreatplek van Uitgeverij Pallasia in april/mei beschikbaar

Van 28 april (aankomst) tot 19 mei (vertrek) is de retreatplek van Uitgeverij Pallasia, een natuurhuisje in de bossen van Groesbeek bij Nijmegen, gedurende maximaal drie weken beschikbaar voor 45 euro per nacht.

Het natuurhuisje is eenvoudig maar sfeervol ingericht en met veel licht brengende dakramen. Het ligt middenin de heuvels, de bossen en heidevelden van Groesbeek bij Nijmegen en om het natuurhuis heen ligt een grote, mooie tuin (900 m) met hoogteverschillen en met 7 zitjes (waarvan één  vuurplek) zodat je met de zon van plaats kunt veranderen en een steeds wisselend uitzicht hebt op de planten, de bloemen en de dieren die de voedingsplekken bezoeken: meer dan 20 vogelsoorten, egels, muizen, eekhoorns, kikkers enz. Onder het afdak van het tuinhuis kun je ook bij minder weer buiten zitten.

Voor meer informatie en foto’s volg je de link

 

Overzicht van Zielsplancoaches

Een Zielsplancoach helpt je te ontdekken wat de door jouw ziel gewenste beleving is, welke stappen je kunt zetten om die beleving te verwezenlijken en hoe je er vervolgens voor kunt zorgen dat  je met behulp van je eigen gevoelsgeleidesysteem “op koers” blíjft.

Vind de Zielsplancoach die bij je past. Een overzicht van alle Zielsplancoaches vind je híer.

De Zielsplannieuwsbrief is de nieuwsbrief van jezielsplan.nl, een ontmoetingsite van Zielsplancoaches voor hen die geïnteresseerd zijn in aktiviteiten en thema’s met betrekking tot het Zielsplan.

[/vc_column_text]